Decanaat

Hier vind je alles wat te maken heeft met je profiel- en studiekeuze. Het keuzeproces begint in de derde klas. Als leerling krijg je toegang tot sgh.DeDecaan.net, de keuzewebsite van het Stedelijk Gymnasium Haarlem. Je mentor heeft ook toegang en monitort het keuzeproces. De decanen ondersteunen, coördineren en faciliteren alles. In ons Profielkeuze boekje vind je alles wat je wilt weten over de verschillende profielen en vakken.

Op deze pagina vind je per klas een korte beschrijving van de keuzes die je in dat jaar gaat maken en de begeleiding die je daarbij krijgt. Je kunt bij elk blokje doorklikken naar een speciale pagina met handige links en met vragen die je helpen bij je keuze.

Een afspraak voor een individueel gesprek met de decanen kunnen leerlingen en/of ouders maken per e-mail:, Mevrouw Claudia Kwant (klas 3 en 4) c.kwant@sghaarlem.nl of tijdelijk bij Mevrouw Visser (klas 5 en 6) i.visser@sghaarlem.nl.

Voor verlof voor activiteiten met betrekking tot je studiekeuze, zoals het bezoeken van een open dag onder schooltijd stuur je een email naar mevrouw Sol. Vermeld in je bericht duidelijk je naam, de instelling die je bezoekt, de studierichting en de datum met tijden. Stuur het bewijs van je aanmelding bij de instelling als bijlage mee

Tijdens het hele keuzeproces staan de volgende vragen centraal:

 • Wat kan ik het best en hoe weet ik dat?

 • Waar sta en ga ik voor en waarom dan?

 • Waar ben ik het meest op mijn plek en waarom daar?

 • Hoe bereik ik mijn doel en waarom zo?

 • Wie kan mij helpen mijn doel te bereiken en waarom die mensen?

 

ONTDEK, VERGELIJK EN KIES JE OPLEIDING: www.studiekeuze123.nl 

Belangrijke data klas 6

oktober – december:

Je kunt je in Studielink aanmelden voor een opleiding die in september van start gaat.
Veel universiteiten en hbo’s plannen hun voorlichtingsactiviteiten in deze periode.

februari – maart:

Veel universiteiten en hbo’s plannen hun voorlichtingsactiviteiten in deze periode.

Januari:

Deadline aanmelden opleiding met een numerus fixus

Januari –april:

Selectieprocedures fixusopleidingen. Klik hier 

April:

Uitslag fixusopleidingen bekend via Studielink

1 mei:

Deadline voor aanmelden hbo-en universitaire opleidingen

Klas 3

In klas 3 maak je een keuze tussen vier profielen: Cultuur en Maatschappij (C&M), Economie en Maatschappij (E&M), Natuur en Gezondheid (N&G) en Natuur en Techniek (N&T). Voor meer informatie over de begeleiding bij je keuze en over de schoolvakken en studiemogelijkheden per profiel, klik hieronder.

Lees verder

Klas 4

In klas 4 kijk je terug op je profielkeuze en begint de oriëntatie op studie en beroep. Vragen die je daarbij kunt stellen: Wat kan ik met mijn profiel? Waar liggen mijn interesses? In dit schooljaar krijg je ook de mogelijkheid een bezoek te brengen aan de Studiekeuze Kick-Off van de Universiteit van Amsterdam.

Klas 5

Leerlingen in klas 5 raden we aan om deel te nemen aan de SKIA (Studiekeuze Informatieavonden) die in elke novembermaand in Haarlem worden georganiseerd. Tijdens deze voorlichtingsavonden verzorgen tal van HBO en WO opleidingen presentaties voor havo- en vwo-leerlingen. Ook is er een speciale oudervoorlichting voor ouders en verzorgers.

Klas 5 staat in het teken van oriënteren, verkennen en verdiepen. Meer informatie hierover, inclusief handige links, vind je hier.

Lees verder

Klas 6

In klas 6 rond je het proces van oriënteren, verkennen en verdiepen af. De meeste leerlingen kiezen ervoor om zich in te schrijven bij een vervolgopleiding. Je maakt daarvoor gebruik van de website Studielink. Er zijn ook leerlingen die kiezen voor een studie in het buitenland of een tussenjaar.

Belangrijke data en informatie over al deze onderwerpen, vind je hier.

Lees verder

Studiekeuze webinar voor ouders

Hermien Miltenburg is oudervoorlichter van de Universiteit van Wageningen. Zij organiseert regelmatig webinars over o.a. studiekeuzes. Ouders hebben zelf vaak ook vragen over studiekeuze en studeren. Kijk op haar website voor informatie en data.

Ga verder naar de website van Hermien Miltenburg

Belangrijke data en informatie

 • Vanaf oktober kun je jezelf via Studielink aanmelden voor een hbo- of universitaire opleiding in Nederland die start in september van het volgende jaar.
 • Tot en met maart bieden vervolgopleidingen voorlichtingsactiviteiten aan.
 • De deadline voor opleidingen met een numerus fixus is 15 januari (uitslag 15 april).
 • De deadline voor het aanmelden bij hbo-en universitaire opleidingen is 1 mei.
 • Na aanmelding word je uitgenodigd voor (verplichte) deelname aan de studiekeuzecheck. Dit plant de opleiding meestal in na de eindexamens (in juni en juli).
 • Minimaal drie maanden voor aanvang van de studie moet je een lening, aanvullende beurs/studiefinanciering en een studentenreisproduct aanvragen bij Duo.
 • Iemand die zich tijdig heeft aangemeld voor een opleiding en die twijfelt aan de studiekeuze kan tot uiterlijk 31 augustus wisselen van studie.
Ga verder naar de website van Hermien Miltenburg

Studeren in het buitenland of een tussenjaar

Steeds meer leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Haarlem kiezen na het eindexamen voor een tussenjaar, studie of stage in het buitenland.

Denk je er ook over om de grens over te gaan? Kijk dan hier voor meer informatie. Voor een goed overzicht van de kansen en risico’s van een tussenjaar en tips om je daarop voor te bereiden, kun je terecht bij het Tussenjaar Kenniscentrum. Zij bieden ook overzichten van mogelijke activiteiten in binnen- en buitenland.

Ga verder naar Tussenjaar Kenniscentrum