Gemotiveerde jongeren organiseren inspirerend TED-event in Philharmonie

Gemotiveerde jongeren organiseren inspirerend TED-event in Philharmonie

Motivatie vinden, allesbepalende keuzes maken en uiteindelijk je eigen weg vinden. Dat staat centraal tijdens de komende editie van TEDxYouth@Haarlem 2022. Ook dit jaar georganiseerd door twee scholieren van het Stedelijk Gymnasium Haarlem, Mees van Nouhuys en Finn Damhoff uit Zandvoort. Op 30 mei gaat dit alles plaatsvinden in de Philharmonie in de stad.

Voor wie niet bekend is met dit evenement: de zogeheten ‘TED Talks’ zijn overgewaaid uit Amerika en is erop gericht vanuit persoonlijke verhalen mensen te inspireren en motiveren. Sinds enige jaren worden ook in verschillende Nederlandse steden dit soort bijeenkomsten op touw gezet. Zo ook in Haarlem. En dat voor de vierde keer.

“Wij zijn super enthousiast om dit met z’n tweeën samen met een groep jongeren dit echt een event vóór en door jongeren te laten zijn”, begint Damhoff. “Naast dat het ontzettend leuk is om op deze manier leeftijdsgenoten te inspireren, kunnen wij dit ook inzetten voor school zelf, als alternatief profielwerkstuk”, vult Mees van Nouhuys aan. Het event is dit jaar grootschaliger dan voorgaande edities. Mede dankzij de locatie is er plek voor 420 mensen aan publiek.

Beiden zien het evenement als zeer urgent. “Zeker na 2 jaar sociale isolatie in de coronacrisis, hebben jongeren behoefte aan een beetje houvast.” Dat proberen zij te bereiken door komende editie extra aandacht te besteden aan het maken van keuzes en daarin het kiezen van je eigen pad.

Karel Blommesteijn, begeleider van de twee gemotiveerde scholieren, trekt het verhaal wat breder en pas het toe op de uitdagingen voor het schoolsysteem. “Wij laten middelbare scholieren nog te vaak focussen op het debat en snel oordelen. Het niet alleen luisteren naar, maar vooral ook het geven van een ‘motivational speech’ lukt doorgaans minder goed. Dit is dan ook onvoldoende ingevoerd in het onderwijs. We moeten ze leren om passie over te brengen. Maar dat is een langzaam proces.”

Je eigen weg

Het thema van de aanstaande Haarlemse TEDxYouth is ‘Choosing your own path’. “Hiermee willen we jongeren inspireren. Zij zitten continue in een periode van keuzes. Het is belangrijk om de boodschap over te brengen om vooral voor jezelf te kiezen en niet iets te doen omdat mensen om je heen daartoe pushen”, begint Damhoff. “Het zijn ook vaak de ouders die in zo’n tijd vooral focussen op een succesvolle toekomst op het gebied van geld. Maar minder aandacht is er voor wat een jongvolwassene écht wil”, vult Van Nouhuys aan. “Het is na twee jaar daarnaast bedoeld als een start van iets positiefs. De schakel moet echt om.”

De twee jongens hebben bij de samenstelling van het event nagedacht over de diversiteit aan sprekers. “Zo komen er technisch georiënteerde mensen, entertainers maar ook designers. Wat de afkorting TED maakt”, aldus Damhoff. Onder meer oud-tophockeyster Ekki Lemmink en ook de jongste mode-ontwerpster van Nederland die zich richt op duurzaamheid staan op het programma. “En er komt een neuroscientist langs. Die heel goed kan uitleggen wat er omgaat in vooral het brein van jonge mensen”, zegt Van Nouhuys.

De sprekers hebben ook internationale roots, bijvoorbeeld uit Spanje of de Verenigde Staten. “Hoewel we natuurlijk wel wat eisen hebben gesteld, is het grotendeels echt aan henzelf welke draai ze aan hun verhaal geven”, vertelt een enthousiaste Van Nouhuys, die eraan toevoegt dat het uiteindelijk moeten passen in het grotere plaatje. Daarom krijgt iedere van de zes sprekers ook persoonlijke coaching aangeboden om hun speech tot in de puntjes voor te bereiden.

Gratis

Om het naar eigen zeggen ‘zo aantrekkelijk mogelijk te maken’ zal het TEDxYouth@Haarlem2022 event, dat maandag 30 mei van 15.30 tot 17.00 uur pltsvindt in de Philharmonie, gratis toegankelijk zijn. Alle middelbare scholen uit de regio zijn uitgenodigd en hebben zich enthousiast aangemeld. Daarnaast is er die avond plek voor iedere geïnteresseerde jongere. Ook zal er worden gedacht aan de jonge Oekraïners die in Haarlem en omgeving worden opgevangen.