Veelgestelde vragen

Meer weten over het SGH? Over onze vakken, buitenschoolse activiteiten en de hoeveelheid huiswerk die je bijvoorbeeld krijgt? Dan ben je hier aan het goede adres! Neem op je gemak al onze veelgestelde vragen door. Heb je een vraag die je er niet tussen ziet staan? Neem dan gerust contact met ons op.

  • Wanneer zijn de vakanties?

    De vakanties (en lestijden) vind je op deze pagina Lestijden en vakanties 2023-2024.

  • Zitten er alleen maar slimme kinderen op het SGH?

    Iedereen met een vwo advies is welkom bij ons op school. Als je dit hebt, betekent het dat je wel goed kan leren. Gelukkig is niemand hetzelfde en je ziet veel verschillen tussen onze leerlingen. Het belangrijkste is dat je nieuwsgierig bent en het leuk vindt om nieuwe dingen te leren.

  • Geeft het Stedelijk veel verschillende vakken?

    In de eerste klas krijg je Nederlands, Engels, Latijn, Frans, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, tekenen, wetenschap en techniek, gymnastiek en muziek. In de tweede klas komen daar Duits, Grieks, natuurkunde en digitale vaardigheden bij. In de derde klas scheikunde en economie.

  • Biedt het SGH buitenschoolse activiteiten?

    Ja, er is bij ons van alles te doen! Toneel, sporttoernooien en verschillende bands die kunnen oefenen in een speciale bandruimte: bij ons vind je het allemaal. Daarbij kan je in de bovenbouw onder andere meedoen aan de Shell ecomarathon en de MUN (Model United Nations) waarbij je meemaakt hoe het is om vertegenwoordiger van de Verenigde Naties te zijn. Onze Haarlemse MUN (de HMUN) wordt elk jaar door honderden leerlingen uit het buitenland bezocht.

  • Waarom worden Latijn en Grieks zoveel uren gegeven?

    Het is waar dat je veel tijd kwijt bent aan klassieke talen, maar dat is ook leuk en je leert veel. Deze talen vormen de basis voor andere talen en je leert er goed van nadenken. Ook worden er prachtige verhalen uit de oudheid verteld tijdens de lessen Latijn en Grieks. Het kost best veel moeite om teksten van 2500 jaar goed te begrijpen, maar het is daarom ook juist een leuke en uitdagende opdracht. Je traint daarmee je doorzettingsvermogen.

  • Is het Stedelijk een dure school?

    Het Stedelijk Gymnasium Haarlem vraagt een vrijwillige ouderbijdrage van ongeveer €650,- per jaar. Dat is een flink bedrag, omdat we veel waarde hechten aan reizen en buitenschoolse activiteiten. Deelname aan reizen en excursies is natuurlijk vanzelfsprekend en hangt niet af van betaling. Als ouders de ouderbijdrage niet kunnen betalen, kan het Schonaaeusfonds in sommige gevallen bijspringen. Ook hebben de gemeentes in de regio verschillende regelingen om ouders te ondersteunen bij de kosten die ze voor hun schoolgaande kinderen maken.

  • Moet je veel tijd met je neus in de boeken spenderen?

    Lezen vinden we leuk en belangrijk, dus ja: je moet best veel lezen. Ook vragen we je altijd een leesboek in je rugtas mee te nemen, zodat je op verloren momenten kunt lezen in je favoriete boek.

  • Wat is het verschil tussen een gymnasium en een vwo-school?

    Op het gymnasium krijg je naast de ‘gewone’ vakken ook lessen Latijn en Grieks. Daarnaast worden er bij alle vakken veel extra onderwerpen aangeboden. Iedereen doet bij ons hetzelfde programma, dus je bent geen uitzondering.

  • Als er iets aan de hand is, bij wie kan je dan het beste terecht?

    Als het niet zo lekker gaat kan je altijd terecht bij jouw eigen mentor, een leerlingmentor, de coördinator onderbouw of de vertrouwens­­persoon op het SGH.

  • Hoe modern is het Stedelijk?

    In ons schoolgebouw zijn meerdere computerlokalen. In de mediatheek kun je altijd terecht voor digitaal verzorgde werkstukken. Daarnaast heeft elk lokaal een digitaal scherm dat in de les veelvuldig gebruikt wordt.

  • Kun je naar het SGH als je dyslectisch bent?

    Natuurlijk! Maar het is wel verstandig om van tevoren een afspraak te maken met de coördinator om te kijken wat in jouw geval het beste is.

  • Hebben jullie huiswerkbegeleiding?

    De school biedt geen vaste huiswerkbegeleiding aan. Wel zijn er leerlingen uit de bovenbouw die bijles geven aan leerlingen in de onderbouw. In de eerste klas word je bovendien begeleid door leerlingmentoren. Dit zijn leerlingen uit de vijfde klas die jou helpen wennen aan het nieuwe schoolleven en ook meegaan met allerlei activiteiten.

  • Hoe combineer je sport/muziek met school?

    Hobby’s zijn leuk en belangrijk. Een aantal van onze leerlingen sport of maakt muziek op hoog niveau. Dan komt het vooral aan op discipline. Als je op topniveau actief bent, gaan we met jou en je ouders kijken hoe we het rooster voor je kunnen aanpassen. Er is veel mogelijk, maar sommige zaken (zoals examens) staan wel vast.

  • Hoeveel huiswerk krijg je?

    Gemiddeld heb je ongeveer anderhalf uur huiswerk per dag. In latere jaren of wanneer er toetsen zijn kan dat soms meer worden.

  • Mag je in de pauzes of bij tussenuren de stad in?

    Tijdens de pauzes mag je de stad in. In de eerste klas proberen we tussenuren te voorkomen. Als dat niet lukt, dan wordt je klas tijdens dat uur opgevangen en blijf je op school werken.

Scroll to top