Haarlemse parkeerregels voor fietsen

Haarlemse parkeerregels voor fietsen

In Haarlem kan je niet zomaar overal je fiets parkeren. Voorkom dat je fiets verwijderd wordt door de gemeente óf wordt gestolen door een dief en lees onderstaande tips en regels even door.

Het station
In het stationsgebied, van het Kennemerplein tot de Parklaan, is het verboden om fietsen buiten een fietsenstalling te parkeren. Verkeerd gestalde fietsen worden dezelfde dag nog verwijderd. Parkeer je fiets dus in de fietsenstalling of in de fietsvakken op het station en voorkom een ritje naar het fietsdepot. Het kost je namelijk 25 euro om je fiets weer terug te krijgen.

In de stad
Zet je fiets niet pal voor winkels, cafés en plekken zoals de de McDonald’s als hier geen ruimte voor is. De gemeente neemt je fiets mee als deze gevaarlijk of hinderlijk is geparkeerd in het winkel- en uitgaansgebied. Zet je fiets dus in een fietsrek, fietsvak of een fietsenstalling. Een overzicht van de (gratis) fietsenstallingen in het centrum vind je hier.

 

Dieven
Elke dag worden er zo’n 10 fietsen gestolen in Haarlem. Voorkom dat je fiets gestolen wordt door je fiets altijd op dubbel slot ergens aan vast te maken, bijvoorbeeld aan een fietsenrek of lantaarnpaal.

Gratis je fiets laten graveren

Heeft je fiets nog geen framenummer? Kom dan even langs op één van de (gratis) graveerdagen in Haarlem. Een uniek framenummer maakt je fiets namelijk een stuk minder aantrekkelijk voor dieven. Ook is de kans groter dat de politie je fiets weer terug vindt als jij aangifte doet van fietsendiefstal met je framenummer. Meer informatie over de (gratis) graveersessies vind je hier.