Ons onderwijs

Het Stedelijk Gymnasium Haarlem is een van de oudste scholen van Nederland. Ons onderwijs heeft een klassieke basis en bereidt je voor op een succesvolle toekomst.

Sinds 1389 is de taal en cultuur van de oude Grieken en Romeinen onderdeel van het lesprogramma. Dat is tot op de dag van vandaag zo: vanaf de eerste klas krijg je Latijn en in de tweede komt daar Grieks bij. Je doet eindexamen met minstens één van deze klassieke talen in je pakket.

Het Stedelijk Gymnasium en Haarlem

Een andere constante in de geschiedenis van onze school, is de verbinding met Haarlem. Het Stedelijk ligt in het hart van de stad, vlak achter de Grote Markt en het Stadhuis. Dankzij verschillende projecten zul je Haarlem heel goed leren kennen. We gaan bijvoorbeeld op excursie, bezoeken musea, ondersteunen archeologisch onderzoek en bieden volop mogelijkheid om mee te doen aan creatieve initiatieven.

 

 

 

Blik op de toekomst

We kijken voortdurend met jullie naar de toekomst. Welke vaardigheden vraagt de 21ste eeuw van je? Welke kennis? En wat, daarvan, past echt bij jou? Onze leerlingen kiezen na hun eindexamen voor ontzettend veel verschillende studierichtingen. Van lucht- en ruimtevaarttechniek in Delft tot filosofie in Oxford en van de kunstacademie in Utrecht tot bedrijfseconomie in Rotterdam.

Op het Stedelijk wordt veel aandacht geschonken aan: kritisch en zelfstandig denken, zelfstandig studeren, creativiteit, zelfvertrouwen en nieuwsgierigheid. Deze vaardigheden vormen een basis voor je verdere leven, welke weg je ook kiest.

Jouw talent

Iedereen is anders en iedereen heeft eigen talenten. Op het Stedelijk bewegen we met onze leerlingen mee. Vanaf de vierde klas stel jij zelf je vakkenpakket samen. Daar zijn vaste profielen voor natuurlijk, maar bij ons op school zijn de keuze- en combinatiemogelijkheden heel ruim. Er is altijd meer mogelijk!

Een ander voorbeeld van meebewegen is de begeleiding bij het leren die we bieden. Heb je extra ondersteuning nodig, dan staan je mentor, vakdocenten en leerlingen uit de bovenbouw voor je klaar. Heb je juist extra uitdaging nodig, dan bieden we deze ook.

Kijk voor meer informatie hierover op onze pagina’s hierover.

  • Schoolvakken

    Op het SGH is het niveau in alle eerste klassen hetzelfde. Je volgt de gebruikelijke vwo-vakken en daarnaast krijg je, zoals gezegd, Latijn. Vanaf de tweede klas leer je ook Grieks lezen en vertalen. We bestuderen deze talen uit het verleden, omdat we geloven dat je daar in de toekomst veel aan hebt. Het maakt het leren van andere talen makkelijker en je leert er vooral heel goed van nadenken – dat is een groot voordeel, tijdens je schooltijd en daarna.

    Natuurlijk krijg je nog veel andere schoolvakken waarbij je telkens wordt uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen. Bij het vak Engels gaat iedereen in klas vijf op voor het Cambridge Certificate in Advanced English. Daarnaast bieden we een ambitieus programma aan op het gebied van de bètavakken en werken we samen met de Universiteit Leiden om leerlingen extra mogelijkheden te bieden.

  • Leren met en zonder boeken

    Ons onderwijs wordt aangeboden op verschillende manieren: naast de traditionele klassikale lessen, werk je bijvoorbeeld ook in kleinere groepen. Er zijn praktijkopdrachten per vak, maar ook van meerdere vakken tegelijk.

    Op SGH wordt daarnaast ontzettend veel voor en door leerlingen georganiseerd, zodat je ook buiten het leslokaal je talenten kunt ontdekken en inzetten. Houd je van techniek? Dan kun je helpen met het bouwen van een duurzame wedstrijdauto. Vind je het leuk om te debatteren en te organiseren, dan kun je terecht bij de Model United Nations. Wil je proeven aan journalistiek en film, dan ben je van harte welkom bij de schoolkrant en het mediateam. Daarnaast zijn er jaarlijks toneelproducties, tal van muziekavonden en natuurlijk de schoolfeesten.

Waarom kiezen voor onze school?

Zit jij in groep 7 of 8 en ben je nieuwsgierig of het Stedelijk goed bij jou past? Lees dan verder op onze groep 7 en 8 pagina! Daar leggen we alles uit en vertellen we je wat je van onze middelbare school kan verwachten.

Scroll to top