Verbreding

Onderbouw

Sommige van onze leerlingen kunnen meer aan dan het reguliere lesprogramma: zij beleven plezier aan een extra uitdaging. Kinderen die een hoog gemiddelde hebben en goed presteren bij wiskunde en Nederlands wordt in de eerste klas in principe verbreding aangeboden. Verbreders uit de eerste klas mogen tijdens de schooldag deelnemen aan een cursus. Wie meedoet moet wel zelfstandig de stof inhalen van gemiste lessen.

De deelnemers zijn geselecteerd op basis van hun resultaten en hun motivatie. Leerlingen uit klas 2 en 3 hebben ook een motivatiebrief geschreven om te solliciteren naar deelname.

De verbreding is in periode 4 en 5 gedurende twee lesuren in plaats van de reguliere lessen. Leerlingen krijgen de kans om andere activiteiten te ondernemen die een verrijking van het schoolcurriculum betekenen.

Architectuur

Architect Wouter Kabbes laat jou de wereld van architectuur en vormgeving zien. Jullie krijgen als team een opdracht en gaan in 6 weken een ontwerp maken, een 3D printen en een Maquette op schaal. Dit alles in het ABC architectuur museum in Haarlem. Ben jij technisch aangelegd en ook creatief? Meld je dan aan voor dit project.

Robotica

Samen met de programmeurs van NewTechKids ga je de komende 6 weken aan de slag met Robotica en programmeren. Je leert over verschillende programmeertalen, hoe je robots kunt besturen en je gaat aan de slag met diverse digitale programma’s. Ben je technisch onderlegd en wil je meer leren over programmeren dan is dit de verdieping die jij zoekt!

“We vinden het van belang dat meer- en hoogbegaafde leerlingen extra mogelijkheden krijgen en dat zij zich op allerlei gebied ontwikkelen”

— Stedelijk Gymnasium Haarlem

Begeleiding van meer- en hoogbegaafde leerlingen op het Stedelijk Gymnasium

Ieder jaar worden op onze school meer- en hoogbegaafde leerlingen aangemeld. Het grootste deel van deze leerlingen functioneert goed maar soms komt het voor dat extra zorg en aandacht nodig zijn. Al vele jaren bestaat in onze school de mogelijkheid tot extra begeleiding. De school maakt deel uit van Euryphoon, een netwerk van vijf zelfstandige gymnasia, dat zich richt op de begeleiding van hoogbegaafde leerlingen. We vinden het van belang dat meer- en hoogbegaafde leerlingen extra mogelijkheden krijgen en dat zij zich op allerlei gebied ontwikkelen en de reguliere lesstof voor een deel zelfstandig door kunnen werken.

LAPP-TOP: www.iclon.leidenuniv.nl/vwo-wo/lapp-top/

Pre-University College: www.pre-universitycollege.leidenuniv.nl