Onze school

Het Stedelijk Gymnasium heeft een rijke geschiedenis. Met een bestaan van meer dan 630 jaar is het een van de oudste scholen van Nederland. En tijdens al deze jaren hebben we altijd naar de toekomst gekeken. Op het Stedelijk Gymnasium is iedereen nieuwsgierig en leergierig. Daarom bieden we ontzettend veel leuke activiteiten en interessante vakken waar iedereen wat van kan leren.

Ons onderwijs

De cultuur van de oude Grieken en Romeinen staat al meer dan zeshonderd jaar bij ons op het lesprogramma. Maar nog veel meer is het SGH en zijn onderwijs onlosmakelijk verbonden met Haarlem. We ondernemen allerlei projecten in de stad! Zo leer je Haarlem pas echt goed kennen.

Verder schenken we met ons onderwijs veel aandacht aan: kritisch en zelfstandig denken, zelfstandig studeren, creativiteit, zelfvertrouwen en nieuwsgierigheid. Deze vaardigheden vormen de basis voor je verdere leven, welke weg je ook kiest.

Mediatheek

Boven op zolder in het Prinsenhofgebouw vind je de mediatheek van het SGH, ook wel studiezolder genoemd.

De mediatheek is een van de gezelligste plekjes van school waar je rustig je huiswerk kunt maken of fijn een boek kunt lezen. Je kunt hier gebruik maken van de computers, boeken lenen en printen.

 • Begeleiding

  Op onze school zitten veel zeer getalenteerde leerlingen. Over het algemeen kunnen zij goed hun draai vinden, maar soms zijn extra zorg en aandacht nodig. Tijdens de gehele schooltijd worden onze leerlingen begeleid in hun ontwikkeling. Zo komen we samen tot het inzicht wat ze nodig hebben om zich prettig te voelen op school en om het beste uit zichzelf te halen.

  Lees verder over begeleiding

 • Alumni

  Alumni zijn oud-leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Haarlem en wij hebben als doel om contact te houden met oud-leerlingen.

  Wij faciliteren dit met bijvoorbeeld een nieuwsbrief en organiseren met enige regelmaat een reünie.

  Dit woord in Latijn betekent overigens letterlijk ‘afgestudeerde’. Maar dat wisten ónze alumni allang… :-)

  Lees verder over Alumni

 • Onze geschiedenis

  De geschiedenis van het Stedelijk gaat terug tot 1389. Op 6 december van dat jaar kreeg de stad Haarlem het recht om de rector van een school te benoemen. Deze Latijnse School was oorspronkelijk gevestigd ten noorden van de kerk op de Grote Markt. Aan het eind van de 16e eeuw kwam de school terecht aan de Jacobijnestraat, vlakbij de plek waar ons gebouw vandaag de dag staat.

  Onze geschiedenis

 • Steun de school

  Een piano in de hal, de verbouwing van de mediatheek, nieuwe computers, een mobiele tribune: al deze projecten zijn financieel ondersteund door ouders met kinderen op het Stedelijk. Dit gebeurt via Stichting Architraaf, opgericht in 2001 voor en door ouders die een extra bijdrage willen leveren aan de school. De jaarlijkse donaties geven het Stedelijk Gymnasium Haarlem glans.

  Ga naar Stichting Architraaf voor meer informatie over de projecten van de stichting en de mogelijkheid om de school zelf te steunen.

 • Jan Henk van der Werff, rector

 • Robbert Dekker, conrector

Waarom kiezen voor onze school?

Zit jij in groep 7 of 8 en ben je nieuwsgierig of het Stedelijk goed bij jou past? Lees dan verder op onze groep 7 en 8 pagina! Daar leggen we alles uit en vertellen we je wat je van onze middelbare school kan verwachten.

Scroll to top