Veelgestelde vragen

Het Stedelijk Gymnasium is een school met een lange traditie en een open blik op de wereld. Naast de verplichte vakken zoals op ieder ander VWO, leer je de klassieke talen Grieks en Latijn. Verder organiseren wij nog heel veel andere activiteiten om jouw kijk op de wereld te verruimen. In iedere klas is er een school­kamp of reis, we doen veel aan kunst en cultuur en kinderen met goede cijfers kunnen zich aanmelden voor extra activiteiten. Leren is bij ons op school niet alleen nuttig, maar ook leuk. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, met een VWO­-advies ben je altijd welkom!

Mag je in de pauzes of bij tussenuren de stad in?

Tijdens de pauzes mag je de stad in. In de eerste klas proberen we tussenuren te voorkomen. Als dat niet lukt, dan wordt je klas tijdens dat uur opgevangen en blijf je op school werken.

Hoeveel huiswerk krijg je?‹

Gemiddeld heb je ongeveer anderhalf uur huiswerk per dag. In latere jaren of wanneer er toetsen zijn, kan dat soms meer worden.

Hoe combineer je sport /muziek met school?

Hobby’s zijn leuk en belangrijk. Een aantal van onze leerlingen sport of maakt muziek op hoog niveau. Dan komt het vooral aan op discipline. Als je op topniveau actief bent, gaan we met jou en je ouders kijken hoe we het rooster voor je kunnen aanpassen. Er is veel mogelijk, maar sommige zaken (zoals examens) staan wel vast.

Hebben jullie huiswerkbegeleiding?

De school biedt geen vaste huiswerkbegeleiding aan. Wel zijn er bij ons leerlingen in de bovenbouw die bijles geven aan leerlingen in de onderbouw. In de eerste klas word je bovendien begeleid door leerlingmentoren. Dit zijn leerlingen uit de 5e klas die jou helpen wennen aan het nieuwe schoolleven en ook meegaan met allerlei activiteiten.

Kun je naar deze school als je dyslectisch bent?

Het is wel verstandig om van tevoren een afspraak te maken met de coördinator om te kijken wat in jouw geval het beste is.

Hoe modern is het Stedelijk?

Er zijn meerdere computerlokalen. In de mediatheek kun je altijd terecht voor digitaal verzorgde werkstukken. Daarnaast heeft elk lokaal een digitaal scherm dat in de les veelvuldig gebruikt wordt.

Als je problemen hebt, bij wie kun je dan terecht?

Als het niet zo lekker gaat, kun je altijd terecht bij je mentor, maar ook bij een leerlingmentor, de coördinator onderbouw of de vertrouwens­­persoon.

Wat is het verschil tussen een gymnasium en een vwo-school?

Op het gymnasium krijg je naast de “gewone” vakken ook Latijn en Grieks. Daarnaast worden er bij alle vakken veel extra onderwerpen aangeboden. Iedereen doet bij ons hetzelfde programma, dus je bent geen uitzondering.

Moet je veel met je neus in de boeken?

Lezen vinden we leuk en belangrijk, dus ja, je moet best veel lezen. Ook vragen we je altijd een leesboek in je rugtas mee te nemen, zodat je op verloren momenten verder kunt lezen in je favoriete boek.

Is het Stedelijk een dure school?

Het Stedelijk Gymnasium Haarlem vraagt een ouderbijdrage van ongeveer 650,- euro per jaar. Deze bijdrage is voor een groot deel vrijwillig. Reizen en excursies zijn niet vrijwillig en moeten worden betaald. Als dat lastig is, kan het schoolfonds hierbij helpen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen aan de reizen en activiteiten kan meedoen.

Waarom krijg je zoveel uur Latijn en Grieks?

Het is waar dat je veel tijd kwijt bent aan klassieke talen, maar dat is ook leuk en je leert veel. Deze talen vormen de basis voor andere talen en je leert er goed van nadenken. Ook worden de prachtige verhalen uit de oudheid verteld. Het kost best veel moeite om teksten van 2500 jaar oud goed te begrijpen, maar het is ook een uitdaging om iets ingewikkelds te doen. Je traint daarmee je doorzettingsvermogen.

Doen jullie veel aan buitenschoolse activiteiten?

Ja, er is bij ons van alles te doen. Er is toneel, er worden sporttoernooien georganiseerd en er zijn verschillende bands, die kunnen oefenen in de speciale bandruimte. Je kunt in de bovenbouw onder andere meedoen aan de Shell ecomarathon en aan de MUN (= Model United Nations), waarbij je kunt meemaken hoe het is om vertegenwoordiger van de Verenigde Naties te zijn. Onze MUN, de HMUN, wordt door honderden leerlingen uit het buitenland bezocht.

Krijg je veel vakken?

In de eerste klas krijg je Nederlands, Engels, Latijn, Frans, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, tekenen, wetenschap en techniek, gymnastiek en muziek. In de tweede klas komen daar Duits, Grieks, natuurkunde en digitale vaardigheden bij. In de derde klas scheikunde en economie.

Zitten er alleen maar slimme kinderen op deze school?

Iedereen met een VWO advies is welkom bij ons op school. Als je dit hebt, betekent het dat je wel goed kan leren. Gelukkig is niemand hetzelfde en je ziet veel verschillen tussen de leerlingen. Het belangrijkste is dat je nieuwsgierig bent en het leuk vindt om nieuwe dingen te leren.