Shell Eco-Marathon.

Kent u die mop van die testrit op het Circuit van Zandvoort? Die ging dus niet door. Vanwege de weersomstandigheden en de kwetsbare elektronica in de duurzame auto van de leerlingen van het Team Stedelijk Gymnasium. De belangstelling was er niet minder om.

Het begint een mooie traditie te worden, de deelname aan de jaarlijkse Shell Eco-Marathon. Een race waarbij alles draait om duurzaamheid. In tegenstelling tot vele andere races is het de bedoeling niet de snelste maar juist de zuinigste auto te bouwen.

Aan het spektakel in Londen – van 2 tot en met 5 juli – doen elk jaar ruim 170 teams uit heel Europa mee. Middelbare scholen, hogescholen, universiteiten. Het team van het Stedelijk Gymnasium uit Haarlem bestaat uit zestien leerlingen.

Liselot van Steekelenburg (17) is teamleider. De bedoeling was om lekker over het circuit te crossen en op slechts 1 liter benzine zo’n 1300 kilometer te kunnen afleggen. ,,Maar we hebben nog te veel technische problemen’’, legt Van Steekelenburg uit…...lees verder

© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

 

 

 

Bollebozen druk in de weer: hoe ver kom je op één liter benzine?

HAARLEM – Ze nemen het op tegen studenten die ervoor leren en er soms zelfs een heel jaar de tijd voor hebben, terwijl zij zich ook nog druk moeten maken om wiskunde, aardrijkskunde en Frans. TeamSGH van het Stedelijk Gymnasium in Haarlem zal bij de Shell Eco Marathon een vreemde eend in de bijt zijn. ,,We willen vooral een score neerzetten.”

Scholieren van het Stedelijk Gymnasium Haarlem nemen het binnenkort op tegen TU studenten en andere bollebozen van over de hele wereld met hun eigengebouwde racewagen. Emma Wiegers (17) en Valentine Ketting (15) en andere bollebozen van over de hele wereld zijn in Haarlem.

lees verder