TED-event in Haarlem georganiseerd door jongeren

Op 30 mei 2022 was TEDxYouth@Haarlem

Het bekende evenement was ook dit jaar weer georganiseerd door twee scholieren van het Stedelijk: Mees en Finn.

“Wij zijn super enthousiast om dit met z’n tweeën en samen met een groep jongeren dit echt een event vóór en door jongeren te laten zijn”, begint Finn. “Naast dat het ontzettend leuk is om op deze manier leeftijdsgenoten te inspireren, kunnen wij dit ook inzetten voor school zelf, als alternatief profielwerkstuk”, vult Mees aan.

Het event was dit jaar grootschaliger dan voorgaande edities. Mede dankzij de locatie was er plek voor publiek van ruim vierhonderd mensen.

Wat is een TED-talk?

De zogeheten ‘TED Talks’ zijn overgewaaid uit de VS en richten zich op persoonlijke verhalen die anderen kunnen inspireren en motiveren. Sinds enige jaren worden ook in verschillende Nederlandse steden dit soort bijeenkomsten georganiseerd. Zo ook in Haarlem. Inmiddels al voor de vierde keer!

Vierde editie van Haarlemse TED-event is in Philharmonie

Beiden zien het evenement als zeer urgent. “Zeker na 2 jaar sociale isolatie in de coronacrisis hebben jongeren behoefte aan een beetje houvast.” Dat proberen zij te bereiken door komende editie extra aandacht te besteden aan het maken van keuzes en daarin het kiezen van je eigen pad.

Karel Blommesteijn, begeleider van de twee gemotiveerde scholieren, trekt het verhaal wat breder en past het toe op de uitdagingen voor het schoolsysteem. “Wij laten middelbare scholieren nog te vaak focussen op het debat en snel oordelen. Het niet alleen luisteren naar, maar vooral ook het geven van een ‘motivational speech’ lukt doorgaans minder goed. Dit is dan ook onvoldoende ingevoerd in het onderwijs. We moeten ze leren om passie over te brengen. Maar dat is een langzaam proces.”

Je eigen weg kiezen

Het thema van de Haarlemse TEDxYouth was deze keer: ‘Choosing your own path’.

Finn: “Hiermee willen we jongeren inspireren. Zij zitten continue in een periode van keuzes. Het is belangrijk om de boodschap over te brengen om vooral voor jezelf te kiezen en niet iets te doen omdat mensen om je heen daartoe pushen.”

“Het zijn ook vaak de ouders die in zo’n tijd vooral focussen op een succesvolle toekomst op het gebied van geld. Maar minder aandacht is er voor wat een jongvolwassene écht wil,” vult Mees aan. “Het is na twee jaar [corona] daarnaast bedoeld als een start van iets positiefs. De schakel moet echt om.”

De sprekers van het TED-event

De twee jongens hebben bij de samenstelling van het event nagedacht over de diversiteit aan sprekers. “Zo komen er technisch georiënteerde mensen en entertainers maar ook designers. Wat de afkorting TED maakt”, aldus Finn. Onder meer oud-tophockeyster Ekki Lemmink en ook de jongste mode-ontwerpster van Nederland die zich richt op duurzaamheid staan op het programma. “En er komt een neuroscientist langs. Die heel goed kan uitleggen wat er omgaat in vooral het brein van jonge mensen”, zegt Mees.

De sprekers hebben ook internationale roots, bijvoorbeeld uit Spanje en de Verenigde Staten. “Hoewel we natuurlijk wel wat eisen hebben gesteld, is het grotendeels echt aan henzelf welke draai ze aan hun verhaal geven”, vertelt een enthousiaste Mees, die eraan toevoegt dat het uiteindelijk moeten passen in het grotere plaatje. Daarom krijgt ieder van de zes sprekers ook persoonlijke coaching aangeboden om hun speech tot in de puntjes voor te bereiden.

Ook interessant

Scroll to top