Biologie

Biologie is de meest tastbare kant van de natuurwetenschappen, het is namelijk de studie van het leven. Het vak Biologie wijdt uit over het leven van de allerkleinste cellen tot de grootste ecosystemen. Tussen deze grenzen liggen veel onderwerpen zoals genetica, menselijke anatomie of gedragskunde, maar ook ecologie, plantkunde en menselijke afweer. In de 1e en 3e klas heb je 2 uur Biologie per week. Daarna kan je ervoor kiezen om het te volgen in de bovenbouw voor 3 uur in de week. In de onderbouw wordt de basis van Biologie gelegd, in de bovenbouw wordt dieper op de stof in gegaan. Hieronder een overzicht van de onderwerpen per jaar.

1e klas

We starten met een introductie in de Biologie waarna je al bijna gelijk onderzoek gaat doen, in dit geval naar de groei van tuinkersplantjes. Je leert ook werken met een microscoop, waarbij je cellen van planten en 400x vergroot ziet. Vervolgens behandelen we skelet en beweging en sluiten we af met bloemen, vruchten en zaden.

3e klas

Voeding en vertering van voedsel staan centraal in het eerste deel van het jaar. We gaan verder met menselijke anatomie waarbij je van alles leert over ademhaling en bloedsomloop. Hoe werkt je hart eigenlijk? Seksualiteit komt aan de orde en ook genetica, de leer van het DNA en de overerving van eigenschappen. Hoe kom je aan rood haar als je ouders dat niet hebben?

4e klas

Je kijkt naar de werking van cellen, celbouw en celdeling. Het zenuwstelsel van mensen komt aan bod: hoe werkt een reflex? Ook kijk je naar gedrag tussen dieren, daarvoor doe je onderzoek in Artis bij een dier naar keuze. De lessen over ecologie bereiden je voor op de veldwerkdagen.

5e klas

De onderwerpen uit eerdere jaren tonen steeds meer verband. Al in september doe je veldwerk in de duinen, wat altijd een bijzondere ervaring is. Na lessen over mens en milieu komt plantkunde aan bod. In de lessen over de mens zijn stofwisseling en afweer belangrijk. Hoe bescherm je je tegen het griepvirus?

6e klas

Ademhaling en bloedsomloop uit de 3e klas wordt helemaal uitgediept evenals voeding en vertering. Daarna ga je je voorbereiden op het examen door alle onderwerpen nog eens door te lopen, verbanden te zoeken en te verdiepen. Voor je profielwerkstuk kan je je verdiepen in de Biologie.