Verbreding

Voor leerlingen die wel wat extra uitdaging kunnen gebruiken, zijn er op het Stedelijk Gymnasium Haarlem verschillende mogelijkheden. Buiten schooltijd kun je meedoen aan een van de vele leerlingenactiviteiten, zoals de MUN (Model United Nations), Theater SGH of Team SGH dat een duurzame auto bouwt voor de Shell Eco Marathon.

Verbredingsprogramma van het Stedelijk

Onder schooltijd is er voor de onderbouw tijdens een deel van het jaar een verbredingsprogramma. Voor leerlingen in de bovenbouw is er de mogelijkheid deel te nemen aan twee programma’s die worden aangeboden door de Universiteit Leiden. Meer informatie vind je hieronder.

Buiten schooltijd kun je meedoen aan een van de vele leerlingenactiviteiten.

  • Klas 1

    Aan leerlingen die goed presenteren en/of een extra uitdaging nodig hebben, wordt na de eerste lesperiode de mogelijkheid geboden deel te nemen aan het verbredingsprogramma. Wanneer je meedoet, krijg je een aantal maandenlang wekelijks twee uur les in een speciaal onderwerp. De rest van je klas volgt het gewone rooster – het is je eigen verantwoordelijkheid om de gemiste lesstof in te halen. Deze verbredingslessen kunnen bijvoorbeeld in het teken staan van: aikido (Japanse krijgskunst), filosofie, fotografie, geheugenatletiek of striptekenen.

  • Klas 2 en 3

    In klas 2 en 3 heeft de verbreding een iets andere vorm: je werkt langere tijd in een groep aan een project dat zowel denkwerk als creativiteit vraagt. We werken samen met musea en andere organisaties en bieden bijvoorbeeld projecten aan op het gebied van architectuur, dans, design, documentaire maken, robotica, spoken word en theater techniek.

  • Bovenbouw

    In de bovenbouw kunnen getalenteerde leerlingen deelnemen aan een onderwijsprogramma van de Universiteit Leiden. Er is een kortdurend programma voor zeer goed presterende leerlingen uit klas 4, 5 en 6 (pre-University Classes) en een tweejarig programma voor excellente leerlingen uit klas 5 en 6 (pre-University College).

Scroll to top